Wat te doen bij een afgebroken tand?
Kies uw vestiging
Kies uw vestiging
Een afgebroken tand kan pijnlijk zijn en voor enige paniek zorgen. Weten wat u moet doen, is belangrijk om verdere schade te voorkomen en uw glimlach te herstellen. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe u het beste handelt in deze situatie. Door direct de juiste acties te ondernemen, kunt u de kans vergroten dat uw tand volledig herstelt.
Hoewel uw tanden ijzersterk zijn, kan het gebeuren dat er een klein of groot stuk afbreekt door bijvoorbeeld een valpartij, een bal in uw gezicht of het bijten op hard eten. Wanneer uw tand is afgebroken, is het belangrijk dat u de volgende stappen onderneemt:
Is er slechts een klein hoekje van uw tand of kies afgebroken? Gelukkig doet dit in de meeste gevallen geen pijn, omdat er geen zenuwen blootliggen. Het is niet nodig om het afgebroken stukje te bewaren; zulke kleine fragmenten kan de tandarts meestal niet meer vastlijmen.
Meld u direct aan in een van onze moderne tandartspraktijken in Amsterdam. Om een stralend gebit te creëren of om het te behouden, maken wij in overleg met u een behandelplan op maat.
Afhankelijk van de schade aan de tand, kiest de tandarts de beste behandeling om de afgebroken tand te herstellen. Mogelijke behandelingen zijn:
De kosten voor het herstellen van een afgebroken tand zijn afhankelijk van de gekozen behandeling en de ernst van de schade. Een eenvoudige behandeling, zoals het vastlijmen van een afgebroken stukje of het aanbrengen van een vulling, is doorgaans minder kostbaar. Bij uitgebreidere ingrepen, zoals het plaatsen van een kroon, facings of een wortelkanaalbehandeling, kunnen de kosten oplopen. Veel aanvullende tandartsverzekeringen dekken een deel van deze behandelingen, maar het exacte bedrag varieert per verzekering en polis. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt de tarieven voor deze behandeling jaarlijks opnieuw vast.
Een afgebroken tand kan verschillende oorzaken hebben. Dit zijn de meest voorkomende:
Ja, het herstellen van een afgebroken tand is vaak mogelijk. De behandeling hangt af van de ernst van de breuk. Kleine schade kan worden gerepareerd met een vulling of lijm, terwijl grotere schade een kroon, facing of zelfs een wortelkanaalbehandeling kan vereisen.
Hoewel een afgebroken tand niet vanzelf terug groeit, kan een tand die volledig uit de mond is gekomen, zoals na een ongeval, soms opnieuw worden teruggeplaatst door de tandarts. De tand wordt dan stevig verbonden met de omliggende tanden of kiezen, waarna deze vaak vanzelf weer in de kaak vastgroeit. Het succes van deze procedure hangt sterk af van hoe snel de tand wordt teruggeplaatst.
Een klein stukje afgebroken tand is meestal geen spoedgeval, omdat terugplaatsing vaak niet mogelijk is. Bij grote afgebroken stukken tand is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar de tandarts gaat. De tandarts beoordeelt of terugplaatsing van het afgebroken stukje tand mogelijk is. Als dat niet mogelijk is, wordt de tand hersteld met tandkleurig composietmateriaal, zodat uw gebit er weer mooi en functioneel uitziet.
Of een afgebroken tand spoed is, hangt af van de ernst van de schade. Bij hevige pijn, een blootliggende zenuw, een groot stuk afgebroken tand of als de tand volledig is uitgevallen, is spoedbehandeling noodzakelijk. Neem in dat geval direct contact op met uw tandarts of een spoeddienst. Bij kleinere schade, zoals een afgebroken hoekje, is het minder dringend, omdat de tandarts dit niet kan herstellen.
Is een groot stuk van uw tand afgebroken? Volg dan de eerder benoemde stappen en neem bij spoed contact met ons op via 020 675 13 89 (vestiging Amsterdam-Zuid) of 020 218 4257 (vestiging Amsterdam-West). Onze tandarts kijkt welke behandeling de beste optie is voor het herstel van uw tand. Buiten openingstijden neemt u in geval van spoed contact op met de Mondzorg Poli van het Slotervaartziekenhuis (MC Slotervaart) via 020-7234848.