iSmile

Tandvleesontsteking herkennen en behandelen

Kies uw vestiging

Inschrijven

U poetst uw tanden en merkt op dat uw tandvlees rood en gezwollen is. Mocht u hier last van hebben, dan heeft u mogelijk last van een tandvleesontsteking. Hoe komt dit en wat kunt u hieraan doen om dit te herstellen?

Tandvlees raakt soms geïnfecteerd door bacteriën die in uw tandplak groeien. Dit is een kleverige laag die vooral bestaat uit bacteriën die zich voeden met voedselresten in uw mond. Deze laag vormt zichzelf elke dag opnieuw. Wanneer dit een beginnende ontsteking is, noemen we het gingivitis. Wanneer deze uitloopt en verergert, is er sprake van parodontitis. Het is daarom van belang om uw gebit goed te onderhouden door elke dag minimaal twee keer te poetsen.

Wat is gingivitis?

Een tandvleesontsteking noemen we in beginnend stadium gingivitis. Deze aandoening kenmerkt zich door symptomen, zoals rood en opgezwollen tandvlees, bloed tijdens het poetsen, slechte adem en toegenomen gevoeligheid bij contact.

Wat is parodontitis?

Parodontitis ontstaat wanneer gingivitis niet op tijd gesignaleerd en behandeld wordt. De ontsteking is dan dieper het kaakbot in getrokken en zorgt er mogelijk voor dat tanden en kiezen uitvallen. Maak daarom bij het vermoeden van een ontsteking direct een afspraak bij uw tandarts.

Wat zijn de oorzaken van tandvleesontsteking?

De meest voorkomende oorzaak voor het vormen van tandvleesontsteking is zwak onderhoud van het gebit. Door niet te poetsen of te stoken, hoopt het tandplak zich op en groeit het aantal bacteriën die vervolgens weer ontstekingen veroorzaken. Hoewel een gebrek aan onderhoud het vaakst de dader is, zijn er genoeg andere redenen waardoor tandvleesontsteking kan ontstaan, zoals:

  • Slechte voeding
  • Roken
  • Tandsteen
  • Diabetes
  • Stress

Zwanger en tandvleesontsteking

Tijdens een zwangerschap stijgt de hormoonspiegel, waardoor de kans op geïrriteerd tandvlees toeneemt. Door een hoger gehalte aan het hormoon progesteron, creëert het lichaam een overgevoelige reactie op tandplak. Deze ontsteking komt vaak tussen de tweede en achtste maand van zwangerschap voor.

Hoe lang duurt tandvleesontsteking?

Afhankelijk van de ernst van de ontsteking, is gingivitis vaak met goede mondverzorging binnen twee weken te genezen. Als u niet op tijd uw tandvleesontsteking signaleert, kan deze vorm van ontsteking overgaan naar parodontitis. Dit is een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij het langer duurt om te herstellen.

Symptomen tandvleesontsteking

Heeft u last van een of meerdere van onderstaande symptomen? Dan heeft u mogelijk last van tandvleesontsteking en is het tijd om een afspraak te maken bij de tandarts.

  • Rood, slap en gezwollen tandvlees
  • Tandvlees bloedt tijdens het poetsen
  • Vieze smaak in de mond
  • Slechte adem

Een tandvleesontsteking is niet altijd zichtbaar. Daardoor signaleren we de kwaal soms pas in een laat stadium, waardoor het risico op serieuze schade aan uw gebit toeneemt. Door periodiek uw gebit te laten controleren, minimaliseert u de kans op tandvleesontsteking.

Pijn en tandvleesontsteking

Tandvlees voelt soms pijnlijk aan bij een tandvleesontsteking. De pijn doet zich vooral voor wanneer u te hard poetst en geen goede mondzorgroutine heeft. Bij te hard poetsen gaat het tandvlees dan bloeden. Dit voorkomt u door een zachtere borstel te gebruiken tijdens het poetsen. Naast goed poetsen, is het ook verstandig om uw gebit uitgebreid te reinigen, bijvoorbeeld met tandenstokers, door te flossen of met een mondspoelmiddel.

Wat is parodontitis?

Als de ontsteking van het tandvlees verergert, is er sprake van parodontitis. Hierbij dringen de bacteriën door in de kaak. De ruimte tussen de tanden en het tandvlees horen ondiep te zijn en niet te bloeden, maar bij parodontitis is de ruimte naar het kaakbot zo klein dat er botafbraak plaatsvind. Bij parodontitis laat het tandvlees los van de tand en kies. In de ergste gevallen kan dit leiden tot het uitvallen van uw tanden en kiezen. Gelukkig komt dit niet vaak voor, wel is het belangrijk om een afspraak te maken bij uw tandarts.

Wat te doen tegen tandvleesontsteking?

De beste oplossing tegen tandvleesontsteking, is preventie. Doe dit door uzelf een goede routine aan te leren waarbij u twee keer per dag uw tanden poetst en stookt. Wanneer het te laat is en u ondervindt dat uw tandvlees ontstoken is, dan is een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist een goed idee. Met periodieke controles van uw gebit verkleint u de kans om tandvleesontsteking op te lopen.

Wat als ik blijvende tandvleesontsteking heb?

Heeft u last van een tandvleesontsteking en lijkt deze na verloop van tijd niet te herstellen? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met parodontitis. In dat geval is het nog belangrijker om een tandarts in te schakelen voor herstel van uw tandvlees. Laat uw tandvleesontsteking behandelen door onze tandartsen bij iSmile Tandartspraktijk waar ons ervaren team u verzorgt met een persoonlijke benadering.

Maak vandaag nog een afspraak of schrijf u in.
Afspraak maken Inschrijven

Maak een afspraak

Meld u direct aan in een van onze moderne tandartspraktijken in Amsterdam. Om een stralend gebit te creëren of om het te behouden, maken wij in overleg met u een behandelplan op maat.

Afspraak maken