Klantwaarderingen:

Gebitsverzorging tijdens uw zwangerschap: 5 vragen

25 Augustus, 2021 10:45

Een zwangerschap brengt veel veranderingen in uw lichaam met zich mee. Uiteraard groeit uw buik, maar wist u dat sommige vrouwen tijdens hun zwangerschap te maken krijgen met vervelende tand- en gebitsproblemen? We geven u graag antwoord op de 5 meestgestelde vragen rondom het gebit en een zwangerschap.

1: Wat is het verband tussen een zwangerschap en gebitsproblemen?

Wanneer u zwanger bent en u last krijgt van uw tanden of tandvlees, heeft dit vaak een van de volgende oorzaken:

  • Bij zwangere vrouwen verandert de hormoonsamenstelling in het lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat uw eetpatroon ook verandert. Zo kunt u bijvoorbeeld meer zin hebben in producten die veel suiker bevatten. Hierdoor treedt er sneller tandbederf op.
  • De veranderende hormoonhuishouding zorgt er ook voor dat uw tanden gevoeliger kunnen worden. Gevoelige en pijnlijke tanden komen vaker voor tijdens de zwangerschap.
  • Sommige vrouwen krijgen spontaan last van tandvleesontstekingen. Een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap noemen we zwangerschapsgingivitis.
  • Als gevolg van de zwangerschap zijn veel vrouwen de eerste drie maanden erg misselijk. In sommige gevallen zelfs zo erg dat ze moeten overgeven. Het maagzuur dat daarbij omhoog komt, kan de structuur van de tanden aantasten.

2. Wat is zwangerschapsgingivitis precies?

Wanneer uw tandvlees rood, gezwollen en pijnlijk is bij lichte aanraking, is uw tandvlees in de meeste gevallen ontstoken. We spreken in dat geval van gingivitis. Een tandvleesontsteking als gevolg van een zwangerschap noemen we zwangerschapsgingivitis.

3. Hoe ontstaat zwangerschapsgingivitis?

Door uw zwangerschap stijgt het progesteronniveau in uw lichaam. Bij sommige vrouwen zorgt dit ervoor dat ze gevoeliger zijn voor tandplak. Wanneer u de tandplak niet op tijd of voldoende verwijdert, raakt het tandvlees geïrriteerd, kan het rood kleuren, opzwellen en kan het gaan bloeden tijdens het tandenpoetsen.

4. Bestaat er een verband tussen tandvleesontstekingen en vroeggeboorte?

Ja, er bestaat een verband tussen tandvleesontstekingen en vroeggeboorte. Als er sprake is van een ernstige tandvleesontsteking, spreken we van parodontitis. Dit kan gevaarlijk zijn voor uw ongeboren baby. Vrouwen met een tandvleesontsteking krijgen namelijk vaker dan vrouwen zonder tandvleesontsteking te maken met vroeggeboorte.

5. Waardoor krijgen zwangere vrouwen sneller gaatjes?

Zwangere vrouwen krijgen vaker last van gaatjes doordat de eetgewoontes tijdens de zwangerschap nog wel eens kunnen veranderen. Wanneer uw behoefte aan zoetigheid toeneemt, kan dit ervoor zorgen dat gaatjes sneller de kans krijgen te ontstaan. Daarnaast kan maagzuur gaatjes veroorzaken wanneer u uw tanden niet goed poetst na het overgeven.

Zo verzorgt u uw mond tijdens uw zwangerschap

Wanneer u zwanger bent, is het verstandig een afspraak te maken bij onze praktijk zodat we de conditie van uw tandvlees kunnen bepalen. Tijdens de controle kunnen we een eventuele beginnende tandvleesontsteking vaststellen en voorkomen dat de situatie verergert. Daarnaast adviseren we u altijd:

  • Uw tanden twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta.
  • Gebruik te maken van flosdraad, tandenstokers of ragers.
  • Het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal zeven keer per dag.

Plan een afspraak in bij iSmile Tandartspraktijk voor het controleren van uw gebit

Plan vandaag nog een afspraak in bij een van onze mondhygiënisten. We vertellen u graag meer over het verzorgen van uw tanden en tandvlees tijdens uw zwangerschap. Wanneer u al patiënt bent bij iSmile Tandartspraktijk maakt u een afspraak bij een van onze twee vestigingen in Amsterdam of schrijf u in als nieuwe patiënt.

© Copyright Ismile-tandartspraktijk.nl 2024 | Sitemap | Contact